Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2015

Historisch profiel: Liefde

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frans Jacobs

Houden we van haar vanwege haar mooie ogen? Maar wat als ze die mooie ogen zou verliezen? Frans Jacobs vraagt zich af of liefde zich richt op een persoon of op diens eigenschappen.
 
We hebben het allemaal weleens meegemaakt en het zit ons misschien nog steeds dwars: je bent een tijdje met iemand opgetrokken in de hoop dat er een relatie aan het ontstaan is, maar op een kwade dag laat ze je weten dat ze niet genoeg van je houdt om je diepste wensen, die ze overigens respecteert, te honoreren. Maar ze wil je dolgraag als een goede vriend blijven ontmoeten en hoopt dat je daartoe bereid bent. Als je dan zo onverstandig bent om te vragen waarom je niet geschikt bent als liefdespartner, maar wel als een goede vriend, komen er louter onbevredigende verklaringen. Ze ontkent niet dat je intelligent bent, en geestig (daarom wil ze je niet als vriend verliezen), maar dat is niet genoeg: er ontbreekt iets aan je waardoor ze niet helemaal aan jou verslingerd is geraakt. Op de vraag wat dat dan wel is, volgt geen toereikend antwoord – misschien was het met jou te weinig spannend, oppert ze na enig peinzen. Als ze op een nog kwadere dag met een andere geliefde op de proppen komt, is je verbazing groot: is ze gek geworden om het aan te leggen met iemand die geen spoor van intelligentie en humor vertoont? Als je haar vraagt wat ze in hem ziet (jullie zijn immers goede vrienden gebleven), beweert ze dat X ook best intelligent en geestig is, en dat ze zich bij hem helemaal veilig voelt. Op de tegenwerping dat iemand bij wie ze zich helemaal veilig voelt toch niet spannend kan zijn, en dat het ontbreken van spanning juist de reden was dat ze met jou brak, staat ze met haar mond vol tanden. Ze houdt gewoon meer van hem dan van jou. Op grond waarvan? Dat voelt ze zo; ze kan het niet goed verwoorden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.