Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2015

Historisch profiel: Aristoteles ontleedt de wereld

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Pieter Hoexum
schrijver

Aristoteles staat bekend als een van de grootste filosofen. Maar hij kijkt naar de wereld als een bioloog. Op Lesbos ontleedde hij inktvissen, zoekend naar de ziel van de natuur.

Het eiland Lesbos stond in de Oudheid al bekend om zijn weelderige natuur en is nog steeds een populaire bestemming onder natuurliefhebbers, vooral vogelaars. Elk voor- en najaar doen talloze vogels Lesbos aan om te rusten en te foerageren, vooral in en rond een enorme, bijzonder voedselrijke lagune die het eiland bijna doormidden splijt.

In het midden van de vierde eeuw voor Christus belandde Aristoteles hier. De twee jaar dat hij er was besteedde hij voornamelijk aan onderzoek naar dieren. De beroemde eerste zinnen van Aristoteles’ Metafysica luiden: ‘Alle mensen streven van nature naar kennis. Dit blijkt uit het feit dat we houden van zintuiglijke waarnemingen. Ook als we er geen voordeel bij hebben, houden we hiervan om het waarnemen zelf...’ Op Lesbos gaf Aristoteles zich helemaal over aan dat genot: hij gaf zijn ogen goed de kost en probeerde te begrijpen wat hij zag. Hij legde zodoende de grondslag voor de biologie; van een in wetenschap geïnteresseerde filosoof werd hij een filosofische bioloog.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.