Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2014

Bert Keizer: Langer leven

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bert Keizer
filosoof, verpleeghuisarts

Het streven naar geluk kent vele vormen. Het grappigst is de stroming die ervan afziet naar geluk te streven, het boedhisme, in de hoop dat je je op die manier wat makkelijker neerlegt bij je ongeluk, zodat je je minder beroerd voelt – dat wil zeggen, per ongeluk toch gelukkiger wordt. Een hedendaagse variant is levensverlenging. Nee, niet door behandeling van een acuut probleem, maar als een biotechnische strategie, zodat we allemaal 100 of 130 jaar oud kunnen worden. Andrea Maier is hoogleraar in de gerontologie, de leer der veroudering, en vindt dat we ons lichaam beter moeten onderhouden, zodat het langer meekan. Ze vergelijkt het menselijk lichaam met een Rolls-Royce, die je immers ook tientallen jaren aan het rijden kunt houden als je hem maar goed verzorgt. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.