Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2014

De estafette: De illusie van onzekerheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Annemie Halsema

In het laatste weekend van augustus 2014 publiceerde NRC een bijlage waarin studenten van de Veerstichting als gastredacteur optraden. ONZEKER staat er met grote letters op geschreven. De bijlage noemt de huidige studenten, geboren na 1980, de ‘generatie van onzekerheid’, die kampt met angst voor het verlies aan traditionele zekerheden. Deze generatie y ervaart een toenemende druk om te presteren, alles te moeten, maar weet niets meer zeker. De grote vrijheid om keuzes te maken in het leven schat ze op waarde en ze beschouwt het eigen geluk als maakbaar, maar lijdt tegelijkertijd onder de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt. Door sommigen wordt het verlies aan zekerheden als kans gezien en worden zekerheden beschouwd als beroving van emotie en gevoel, dus als ‘niet leven’; anderen echter lijkt het eerder te verlammen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.