Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2011

De filosofische videotheek: The American

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Aukje van Rooden

Het bemoedigende geklik van metaal op metaal. Met geconcentreerde blik inspecteert George Clooney de trekker, het vizier. ‘Finish the job,’ zo zal zijn opdrachtgever hem later opdragen. Een vertrouwd tafereel voor de hedendaagse bioscoopbezoeker, een tafereel dat we reeds vele malen gezien hebben en dat zich in toekomstige films ongetwijfeld nog vele malen zal herhalen. Toch blijft het geruststellende gevoel van voorspelbaarheid in dit geval uit. Iets klopt er niet. Het is alsof Clooney de set van de verkeerde film heeft betreden of alsof de film zelf zich niet aan het voor Clooney opgestelde scenario houdt. Toch was The American (2010) van de Nederlandse fotograaf-regisseur Anton Corbijn een daverend succes. In de Amerikaanse bioscopen brak hij zelfs vele bezoekersrecords. De film bevat dan ook alle ingrediënten van een succesformule. Niet alleen heeft Corbijn Clooney voor de hoofdrol weten te strikken, hij heeft hem – in tegenstelling tot zijn vele voorgangers – ook nog eens uit de kleren gekregen. Daarbij komt dat de alom gevierde fotograaf zich na zijn wat artistieke debuutfilm Control (2007, over de band Joy Division) met deze film duidelijk op een mainstream publiek richt. De plot lijkt rechtstreeks afkomstig van de schrijftafels van Hollywood. Wapenhandelaar en huurmoordenaar Jack (Clooney) wil uit het vak stappen en geeft zijn opdrachtgever te kennen dat zijn komende opdracht, in een pittoresk Italiaans bergdorp, zijn laatste zal zijn. Hij verliest zijn hart aan een mooie Italiaanse met wie hij een onbezorgde toekomst wil opbouwen, maar zijn verleden is hem steeds een stap voor.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.