Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2011

De correspondenten: Het ‘parfum de crise’ in België

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ignaas Devisch

Indien het woord crisis nog niet bestond had een Belg het de laatste jaren zeker uitgevonden. Sinds 2007 hangt er in België een voortdurend ‘parfum de crise’ in de lucht. Deze uitspraak is afkomstig van een lid van de Franstalige christendemocratische partij, Francis Delpérée, die in augustus 2007 de vastgelopen regeringsonderhandelingen in België omschreef als ‘il y a un parfum de crise’.

Het lijkt een eeuwigheid, maar sinds 2007 is de crisissfeer inderdaad niet meer weggeëbd uit dit complexe land. Niet dat daarvoor alles peis en vree was, maar momenteel maken we toch een bijzonder ernstige constitutionele crisis door. In 2007 won aan Vlaamse kant een kartelpartij de federale verkiezingen, een alliantie van christendemocraten en Vlaams-nationalisten, met de respectievelijke boegbeelden Yves Leterme en Bart de Wever. Terwijl de christendemocraten van oudsher de grootste formatie waren in Vlaanderen, was de Nieuw Vlaamse Alliantie (nva) in 2007 nog een splinterpartij die nauwelijks op eigen benen kon staan.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.