Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2013

René Gude: Mens uit één stuk

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Gude
Voormalig Denker des Vaderlands

Dat ik vanaf mijn geboorte sterk veranderd ben moet u op mijn woord geloven. Ik was een baby van 9,5 pond en 62 centimeter lang, daar zijn foto’s van, en ik kon lange tijd geen veter strikken en ik wist niet waar de Binnen Bantammerstraat was. Nu ben ik 1,93 meter, 95 kilo en weet ik heel wat van de topografie van Nederland. Vaststaat dat er geen oorspronkelijke cel uit die tijd meer over is. Talloze gedachten die ik nu wel heb had ik toen nog niet. Het is verleidelijk om in de geest van Heraclitus te verzuchten dat alles stroomt en niets blijft. Ik ben geen individu, geen ondeelbaar geheel, maar juist eerder een samenstelsel van steeds wisselende delen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.