Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2010

Warm aanbevolen: Ontologie en subjectiviteit

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gert-Jan van der Heiden

Is dat nu nodig, nog inleiding in Sein und Zeit? Een dergelijke vraag zou bij je kunnen opkomen wanneer je in de boekhandel staat en je oog op de ondertitel valt van de studie Ontologie en subjectiviteit van de jonge Leuvense filosoof Paul Heeffer. De wijsbegeerte kent echter veel werken die altijd opnieuw te denken geven en ook steeds opnieuw toegeëigend moeten worden. Martin Heideggers Sein und Zeit is een van die werken en voor zulke werken geldt dat een inleiding, in de goede zin van het woord, de lezer er een nieuwe ingang toe verschaft. Heeffers studie is met recht een inleiding in deze goede zin van het woord. Om toegang te krijgen tot Sein und Zeit kiest Heeffer het thema van de subjectiviteit. Hij doet dit naar eigen zeggen om een tegenwicht te bieden aan recente interpretaties die, vooral aan de hand van Heideggers latere werk, Sein und Zeit lezen als een afscheid van de problemen van het subject. Heeffer betoogt daarentegen dat Heideggers analyse van ‘het zijn van het erzijn’ begrepen moet worden in het licht van de vragen rondom het subject die al vanaf Descartes hun stempel op de wijsbegeerte drukken. Heideggers bijdrage aan deze vraagstelling is dat hij de notie van het subject herneemt in het licht van zijn beruchte ‘zijnsvraag’. Volgens Heeffer betekent dit dat Heidegger in zijn vraag naar de zijnswijzen van het erzijn – Heideggers variant van het subject – niets anders doet dan vragen naar ‘de subjectiviteit van het subject’.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.