Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2009

De universiteit als win-winsituatie?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

rené boomkens

Een stille revolutie
Universiteiten hebben tegenwoordig een missie. Die missie verwoorden zij in hun strategische plannen en hun jaarverslagen. Tot de missie van de universiteit waarvoor ik werk, de Rijksuniversiteit Groningen, behoort nadrukkelijk dat zij de publieke rol en relevantie van de wetenschap en van de wetenschappers die haar beoefenen wil bevorderen. Daarmee bevestigt de universiteit een lange traditie waarin van wetenschappers als vanzelfsprekend wordt verwacht dat zij naast het geven van wetenschappelijk onderwijs en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek tevens een intellectuele taak hebben. Die taak delen zij met andere professionals, van kunstenaars tot journalisten, schrijvers en essayisten. Een intellectueel is iemand die zijn kennis of professionele vaardigheden op actieve wijze inzet ten bate van het algemeen belang, of beter: van de publieke zaak. Ik kom nog terug op intellectuelen en hun publieke rol. Hier gaat het me om die missie.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.