Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2014

Alles is water

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Thales van Milete wijdde één mysterieuze zin aan water. Daarna kwamen de Grieks-Europese filosofen er niet meer op terug. Waarom negeerden zij het water? Filosoof René ten Bos ging op zoek naar het antwoord.

Schotland, 1980. Een vissersboot bevaart de wateren rond de Hebriden, op jacht naar garnalen. Het weer is onbestendig, het leven ruig; jan-van-genten duiken naar het aas, een onopgemerkte kongeraal kost een visser zijn vingerkootjes. René ten Bos, twintig jaar oud, vaart met de Schotse vissers mee, en raakt doordrongen van de macht van de zee. ‘Deze vissers kenden water op een heel andere manier dan ik. Zij konden bijvoorbeeld aan de schakeringen van het water zien waar vissen zwommen. Ik kwam van de zandgronden. God, wat was het leven hier anders.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.