Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 2/2014

Warm aanbevolen: Het ongrijpbare zelf

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gert-Jan van der Heiden

Vanaf het orakel van Delphi, waarvan de spreuk ‘Ken uzelf’ Socrates tot de wijsbegeerte inspireerde, en tot de hedendaagse narratieve theorieën over het zelf, is er een continue filosofische reflectie op de vraag wie of wat ‘het zelf’ eigenlijk is. Dat betekent echter niet dat door de geschiedenis van de filosofie heen steeds naar hetzelfde zelf gevraagd wordt. In zijn erudiete boek Het ongrijpbare zelf beoogt Jacques Bos dit vraagstuk historiserend te benaderen door te laten zien hoe ons zelfbegrip in de loop der tijd gevormd is – en de titel die de auteur zijn boek gegeven heeft suggereert bij voorbaat de onmogelijkheid van deze filosofische exercitie: we kunnen geen grip krijgen op het zelf en elk begrip van het zelf zal onvermijdelijk tekortschieten.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.