Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2014

School

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Daan Roovers
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Toen ik na een kleine drie weken schoolvakantie weer begon met mijn vaste wekelijkse uurtje ‘tafels overhoren’ bij de kinderen van groep 4 en 5, viel het me op dat één van de jongens – die normaal gesproken niet altijd zin heeft in die ‘stomme rijtjes’ – ineens met sprongen vooruit was gegaan. ‘Wat heb jij gedaan in de vakantie?’, vroeg ik. ‘De hele tijd geoefend, of zo?’ ‘Nee hoor’, zei hij. ‘Ik heb op een zeilboot gezeten, en niks gedaan.’ We stelden gezamenlijk tevreden vast dat niets doen bij hem blijkbaar heel productief had uitgepakt.
 
Ons woord ‘school’ komt van het Griekse woord ‘scholè’, dat ‘vrije tijd’ betekent. Griekse mannen in de Oudheid die scholè hadden, hoefden niet te werken. Ze hadden de tijd aan zichzelf en konden zich wijden aan studie en (zelf)onderzoek: scholè. Maar een andere interpretatie van hetzelfde begrip is zeker zo interessant: om echt iets te leren, heb je scholè nodig. Opgedane kennis en ervaring rijpt tijdens momenten van rust.
 
De toekomst van het onderwijs is de laatste tijd trending topic in de media – de afgelopen maand wijdden De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, NRC Next én de Volkskrant er extra bijlagen en diverse omslagartikelen aan. Ik juich dat toe, al zou ik graag de oorspronkelijke betekenis van ‘scholing’ willen inbrengen in het debat. Echte kennis vraagt om reflectie en bezinning. En omdat onderwijs een publieke zaak en taak is, moeten we ons, politiek én privé, buigen over de vraag hoe we ook die momenten kunnen creëren. Momenten waarop je uit de dagelijkse tredmolen stapt en over het water staart. Zoals in een zeilboot. Een mooie denkoefening voor het begin van de zomer.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.