Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
25-04-2014

Joost Zwagerman: 'Verzoening met het bestaan dringt zich in verrassingen aan je op'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alexandra van Ditmars

‘Alain de Botton eigent zich kunstwerken toe om er vervolgens een grote klodder therapeutenslagroom op aan te brengen.  Het gevolg is dat we nu kunst zien door de slagroomwaas die De Botton, met de beste bedoelingen overigens, op de kunstwerken heeft aangebracht.  Om even een harde vergelijking te maken: in essentie verschilt hij niet zoveel van de man die  ‘Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue’ met een mes bewerkte.  Bij De Botton is het mes dus veranderd in die slagroomspuit. Vergeet niet dat de vandaal die het werk van Barnett Newman bewerkte naar eigen zeggen ook goede bedoelingen had,’ aldus Joost Zwagerman.
De Botton is gastconservator van een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum. In deze tentoonstelling presenteert De Botton 150 objecten uit de vaste collectie op een geheel nieuwe manier met als uitgangspunt de therapeutische waarde van kunst. Zwagerman: ‘Je moet niet enkel kijken of een kunstwerk voor jou persoonlijk werkt, het oogmerk van de kunstenaar moet ook centraal staan.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.