Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2011

Voorwoord

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Daan Roovers

‘Komen al deze mensen voor filosofie?’ vraagt Martha Nussbaum bij het zien van de paar honderd mensen die begin september de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden bezoeken voor haar lezing. ‘Mijn land is toch vele malen groter, maar zoiets als dit kennen we niet. Wat publieksfilosofie betreft zijn jullie echt een rolmodel’, aldus Nussbaum in het interview met Filosofie Magazine (zie verder vanaf pagina 58).
 
Het is een geweldige eer als een van de belangrijkste filosofen van dit moment zo lovend spreekt over de publieksfilosofie in Nederland. Nergens valt het succes van de Nederlandse publieksfilosofie zo op als in het buitenland, merk ik vaak. Welke grote buitenlandse denker je ook spreekt (Peter Sloterdijk, Avishai Margalit, Alain de Botton), ze vinden het allemaal ‘wunderbar’, ‘amazing’ en ‘incredible’ dat er in ons kleine land zo’n levendige, actieve filosofische cultuur bestaat. En dat in een land dat historisch gezien toch niet bekend staat om zijn grote denkers (ahum, Erasmus en Spinoza even buiten beschouwing latend), een land dat zich van oudsher liever identificeert met zijn koopmansgeest en domineescultuur, dan met zijn wijsgerige traditie.
 
Dat publieke enthousiasme voor de filosofie is er, kan ik u verzekeren, niet altijd geweest. Deze bloeiende wereld van de filosofische cursussen, reizen, tv-programma’s, filosofische cafés, boeken, de FilosofieNacht en niet te vergeten Filosofie Magazine is gecreëerd door vele tientallen actieve filosofen die een publiek voor hun ideeën zochten én vonden. De eerste jaren werd dit nog wel eens afgedaan als een hype, een oppervlakkige belangstelling van korte duur, de laatste jaren hoor ik dat geluid eerlijk gezegd nog zelden.  De filosofie is here to stay.
 
Volgend jaar bestaat Filosofie Magazine twintig jaar. De redactie  is inmiddels al druk bezig met de voorbereiding van een aantal festiviteiten. We gaan Filosofie Magazine uitbreiden naar een maandelijkse frequentie (i.p.v. tien keer per jaar), we organiseren een jubileumfeest, en we hebben nog andere ambitieuze plannen. We houden u op de hoogte; er valt heel wat te vieren!

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.