Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2006

De islamitische receptie van westerse politieke filosofie in haar politieke context

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gerrit Steunebrink

  
De overname van de idee van de moderne, centrale soevereine staat als middel tot modernisering van bovenaf, heeft de islam in een nieuwe, nog niet verwerkte positie gebracht. Want (volks)soevereiniteit betekent zelfwetgeving en dat is iets nieuws in die wereld. Hoe verhoudt de zelfwetgeving zich tot de goddelijke wet? Op welke manier spelen het natuurrecht en de mensenrechten daarbij een rol? In dit artikel behandelen we de receptie van de moderne, westerse politieke filosofie in de wereld van de islam in haar politieke context. Eerst beschrijven we een stukje geschiedenis, om vervolgens aan de hand van die geschiedenis een aantal probleemvelden aan te stippen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.