Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2014

'Weet je het antwoord niet? Gebruik je verbeelding'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

De Amerikaanse filosoof Daniel Dennett constateert een merkwaardige tegenstelling. Duizenden jaren viel er weinig te beginnen tegen de ellende in de wereld, maar ‘tegenwoordig komen we om in de mogelijkheden’ om anderen te helpen. Toch leidt die veelheid aan opties juist tot verlamming.

Daniel Dennett is een zeiler. En hij vertelt graag verhalen. Over reddingspogingen op zee, over een botsing die net vermeden werd – niet toen hij zelf aan het roer stond, maar tijdens een zeiltocht op een boot van vrienden. ‘Het geeft me een geweldige voldoening als ik op mijn boot kan zeggen: wees niet bang, we zijn veilig hier. Zo kan ik ook aan mijzelf bewijzen dat ik weet wat ik doe.’ Dennett zegt het lachend, grinnikend, zoals wel vaker tijdens het interview – alsof hij het wel prettig vindt als zijn gasten soms het gevoel hebben dat het misgaat.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.