Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2013

Privacy is...

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Danielle Cohen Henriquez

Sinds het nieuws dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA ons bel- en internetverkeer opslaat speelt er een privacydiscussie. Hierin laat de activistenpopulatie zoals gewoonlijk luidkeels van zich horen middels een boze tweet of het sharen van een brutaal artikel van de Speld, maar voor de meeste burgers zijn privacyinbreuken inmiddels business as usual. Waarom zouden we ons er over opwinden? We hebben toch niets te verbergen? Hebben we hier niet zelf voor gekozen met de 'war on terror'?

Dat ging in 1971 wel anders. Toen vond de eerste breed maatschappelijke privacydiscussie in Nederland plaats naar aanleiding van een enquête voor de Veertiende Algemene Volkstelling. Hierin werden meer gegevens gevraagd dan in eerdere volkstellingen (zo werd er, tot ieders grote verontwaardiging, gevraagd naar de nachtelijke locatie van iemands auto). Dit ontketende massaal verzet en de enquête werd niet, of verkeerd, ingevuld ("op Woodstock, yolo").

Daar waar de bevolking zich in de jaren ‘70 gezamenlijk tegen de machthebbers keerde, lijken er in privacydiscussies anno 2013 vooral twee houdingen te bestaan, die van de dogmatische doemdenkers ("privacyschending is heel erg, punt") en die van de onverschilligen ("mijn privacy mogen ze hebben, ik heb niets te verbergen"). Het nieuwe antwoord op deze beide houdingen lijkt een derde houding: die van vertrouwen. Zo benadrukte minister van Veiligheid en Justitie Opstelten in het Kamerdebat over de kwestie op dinsdag 11 juni dat we onze inlichtingendiensten "maar eens moesten vertrouwen". Nogal wiedes voor een bewindspersoon, maar zelfs de nieuwe Denker des Vaderlands, René Gude, omarmt dit idee. Hij zegt vertrouwen te hebben in onze rechtsstatelijke instituties, want "zonder vertrouwen is het geen doen". Is het adagium 'als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen' veranderd in 'als je vertrouwen hebt, heb je niets te vrezen'? Het lijkt tijd voor een hernieuwd collectief privacybewustzijn, en daarvoor zullen we ons moeten afvragen wat privacy ook alweer is en waarom het van belang is.
        
Privacy is een gecompliceerd begrip. Niet alleen binnen Nederland lijkt de verwarring groot, ook tussen Amerika en Europa vallen de verschillen op. Zo zijn bankgegevens in de meeste Europese landen privé, terwijl Amerikanen het geen probleem vinden dat hun creditcardgegevens door Jan en alleman op te vragen zijn. Andersom vinden de Amerikanen ons ook maar weird. Zo mag een agent hier bij een vrij eenvoudige verdenking al een huis binnengaan, terwijl de huisvrede voor Amerikanen heilig is,  zo heilig dat je het met een vuurwapen mag verdedigen (tig schoolshootings ten spijt).
       

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.