Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2003

Wu-wei, handelen zonder iets te doen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marnix Verplancke

Niets is zo zacht als water, maar toch kan het de hardste rotsen uitslijten. In een tijd van oorlog en verwarring kiest de Chinese filosoof Lao-tzu voor de weg van het water.
 
Toen Lao-tzu in de zesde eeuw voor Christus zag dat zijn woonplaats Tsjo aan het verloederen was, besliste hij om naar het buitenland te vertrekken. Douanier Yin Hi keek met zwaar gemoed aan tegen het vertrek van de beroemde filosoof. Meester, zo vroeg hij, zou u uw leer niet willen neerschrijven, zodat u ook wanneer u weg bent in gedachten nog bij ons zult zijn? Lao-tzu deed wat hem gevraagd werd en maakte zo van Yin Hi de belangrijkste douanier uit de geschiedenis van de filosofie. Want Te-tao Ching, het boek dat Lao-tzu vervolgens schreef, zou een van de klassieken van het Oosterse denken worden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.