Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2003

Levenskunst: innerlijk op orde

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Joep Dohmen
filosoof, hoogleraar

De nestor van de Franse filosofie, Pierre Hadot, voert een hartstochtelijk pleidooi voor filosofie als kosmische levenskunst. ‘Persoonlijk geloof ik diep (en misschien wel heel naïef) dat het ook voor de moderne mens mogelijk is om te leven in de altijd kwetsbare uitoefening van de wijsheid.’
 
Twintig jaar na zijn dood heeft de Franse pleitbezorger van de levenskunst, Michel Foucault, navolging gekregen. Zijn eigen leermeester, de inmiddels tachtigjarige Pierre Hadot, heeft na zijn carrière de ivoren toren van de academische wetenschap verruild voor de publieke arena. Uit woede en verontwaardiging wel te verstaan! Decennialang moest hij als classicus en filosoof opboksen tegen het vooroordeel dat de filosofie van de klassieke oudheid pure theorievorming is. Hij stoorde zich mateloos aan het cliché dat de antieke filosofie grotendeels op escapisme berust. Plato zou in zijn ideeënwereld zijn gevlucht. Epicurus had zich met zijn apolitieke vrienden in zijn tuin teruggetrokken om er te genieten. De Stoa zou consequent de onderwerping aan het noodlot preken. En dan komt zijn leerling Michel Foucault en stelt met groot succes de filosofie van de Oudheid als levenskunst aan de orde, als esthetisch project nota bene. Alsof het leven een lolletje is! Voeg daarbij dat de moderne massa het contact met de wereld is kwijtgeraakt en volgens Hadot alleen maar op aarde rondloopt om zijn behoeften te bevredigen, en het wordt duidelijk waarom hij de barricaden beklommen heeft. Dankzij zijn Philosophy as a way of life (2001) is hij nu zelf een bestsellerauteur.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.