Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 8/2007

Gertrud Heidegger: ‘Ik snap niet dat mijn grootmoeder dat allemaal heeft geduld’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Antoine Verbij

Het is Martin Heidegger op zijn smalst. In de brieven aan zijn vrouw Elfride ontpopt de grote denker zich als een kleine huichelaar. Zijn kleindochter publiceerde een selectie uit die brieven. ‘Mijn grootmoeder is altijd koppig in hem blijven geloven.’

‘Dat van oom Hermann heeft mijn grootvader altijd geweten, daar ben ik heilig van overtuigd.’ Gertrud Heidegger (1955) is de oudste dochter van de oudste zoon van Martin Heidegger (1889-1976). Hermann Heidegger (1920) is de jongste van Martin Heideggers twee zonen. Hij hielp Gertrud bij het ontcijferen van zijn vaders brieven aan zijn moeder.

In een ultrakort nawoord bij Gertruds selectie uit die brieven doet Hermann een verbijsterende onthulling. Hij maakt publiek wat zijn moeder hem op zijn veertiende vertelde: dat niet Martin Heidegger zijn vader is, maar een oude schoolvriend van haar. ‘Ook Hermann is ervan overtuigd dat Martin dat al die tijd heeft geweten’, benadrukt Gertrud.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.