Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2007

Steven Nadler: ‘Spinoza zou het idee van een joodse staat vanzelfsprekend verafschuwen’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien Ceton

Sinds Spinoza in 1656 door de joodse gemeenschap werd geëxcommuniceerd, is de kwestie of zijn werk tot de ‘joodse traditie’ moet worden gerekend, uiterst beladen. Spinozabiograaf Steven Nadler vindt van wel – maar stelt dat Spinoza’s ideeën ook betekenen dat kritiek van joodse intellectuelen op Israël allesbehalve een teken is van zelfhaat.

Het is niet moeilijk om te bedenken waarom Spinoza gewoonlijk niet tot de joodse filosofische traditie wordt gerekend. Hij ontkende zo ongeveer alle uitgangspunten van het orthodoxe jodendom: een rechtvaardige God die de wereld uit vrije wil heeft geschapen, die de wetten heeft geopenbaard aan Mozes welke nog altijd bindend zijn voor de joden et cetera. In 1656 werd hij door de joodse gemeenschap in Amsterdam geëxcommuniceerd. Waarom is het zo belangrijk om Spinoza wèl een plaats te geven binnen die traditie?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.