Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2001

‘Echte ellende is de waarheid van het leven’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank en Maarten Meester

Socrates zaagde zijn gesprekspartners door totdat hij op de waarheid stuitte. In de psychiatrie, stelt A. van Dantzig is waarheid altijd persoonlijk. ‘Daarom is er geen einde aan de analyse.'
 
‘Stel, iemand die bij mij in analyse is, vertelt dat hij zijn vader een grote bek heeft gegeven. Dat was toch niet zo aardig van me, om die oude, zieke man zo te behandelen, bedacht hij zich op weg naar huis. Ik zou kunnen vragen: “Ben je je excuses gaan maken?” Dat doe ik echter niet omdat hij mij dan zou horen zeggen: Dit is een situatie waarin je excuses hoort aan te bieden. Daarom zeg ik er altijd bij: “Dit is geen morele vraag maar een echte vraag. Ik wil het echt graag weten. Je bent niet gegaan dus je had een dwingende reden om niet te gaan en die wil ik graag weten.”

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.