Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2001

'Waarom ik hem mijn meester noem'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Theun de Vries

Als vrije denker stond hij eenzaam in een tijd van dogma's. Desal­niette­min is de ideeëngeschiedenis van de Lage Landen ondenk­baar zonder de 'ketterse jood' van Portu­gese afkomst. De grootsheid van Spinoza door de ogen van auteur en Spinoza-biograaf Theun de Vries.

Wat voor gedachtegoed en inspiratie de joods-Portugese Bento de Spinoza (1637-1677) mag hebben gevonden bij zijn voorvaderen in het middeleeuwse, Moorse Spanje – hij is als filosoof niet anders denkbaar dan op zijn Nederlandse geboor­tegrond, in de Republiek van de Verenigde Provinciën, in de zeventiende eeuw, tijdens de periode van de zogenaamde 'ware vrijheid', die door de oorlog met Frankrijk en meer nog door de geweldda­dige dood van de liberale regenten Johan en Corne­lis de Witt (1672) haar einde vond.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.