Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2011

Stine Jensen heeft 837 vrienden. Op Facebook

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Stine Jensen
filosoof, programmamaker

Ze ontmoette haar man via Facebook. Nu vraagt Stine Jensen zich af wat intimiteit nog voorstelt in tijden van Facebook, GeenStijl en WikiLeaks. Ze probeert die vraag te beantwoorden in Echte vrienden, haar essay voor de Maand van de Filosofie.

Wat weten we van Stine Jensen? Dat ze 837 vrienden heeft, luistert naar Nick Drake en allerlei linkse en culturele initiatieven ‘leuk’ vindt. Ze heeft hooikoorts, een oma van 98 (intussen niet meer) en een man die ze via Facebook ontmoette in een periode dat ze – dat valt wel op – wel erg veel tijd verdeed aan quizjes op dit sociale platform. Ze werd onlangs uitgescholden voor ‘Hollandse kutteringhoer’, dat was minder, maar wist daar zoals altijd weer een gevatte grap over te posten (dat ze Deens is).

Allemaal te lezen in het alwetende Facebook-archief. Dat nooit, maar dan ook nooit meer gewist kan worden. Stine Jensen maakt zich daar weleens zorgen over, als ze eerlijk is. Facebook zet de wereld op z’n kop, en dat hebben we nog niet helemaal door, schrijft ze in het essay dat ze schreef voor de Maand van de Filosofie: Echte vrienden.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.