Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2009

Is dit wel wat ik wil?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Mariska Janssen

Neem ik die nieuwe baan? Verbreek ik mijn relatie? – op de meest beslissende momenten overvalt je vaak de grootste twijfel. Vertwijfeling is een ziekte, zegt de Deense filosoof Kierkegaard. Een ziekte waar iedereen doorheen moet.

Ik sta op het punt om te gaan samenwonen. Natuurlijk sta ik achter deze nieuwe wending in mijn leven – ik kijk er zelfs naar uit –, maar er zijn ook momenten waarop de vertwijfeling mij overvalt. Immers, door deze keuze geef ik andere mogelijkheden op; ik sluit ook dingen af. Dan schieten me de woorden te binnen van Eline Vere, het romanpersonage van Louis Couperus. Als een man haar ten huwelijk vraagt, antwoordt ze: ‘Je begrijpt niet dat in het hart van een vrouw zulke verschrikkelijke vertwijfelingen zijn. Je begrijpt niet dat ik soms niet weet wat ik voel, wat ik wil, wat ik denk. Zie je, er is iets in me dat niet af is, dat niet voltooid is. Ik twijfel altijd, ik zoek altijd, ik weet nooit.’
Eline Vere beschrijft treffend het verlammende gevoel dat je kan overvallen als je voor ingrijpende beslissingen staat. Het nemen van beslissingen gaat altijd gepaard met onzekerheid, en daardoor ook met een zekere angst. Wie bijvoorbeeld besluit te stoppen met werken om zijn leven een andere wending te geven, geeft de zekerheid van een maandsalaris op. Wie zijn baan aanhoudt, moet echter aanvaarden dat hij is gebonden aan verplichtingen. Wie een lange relatie beëindigt, valt terug op zichzelf en moet opnieuw beginnen. Wie zijn relatie nog een kans geeft, sluit juist de mogelijkheid van opnieuw beginnen uit – wat soms ook een bevrijding kan zijn. Geen wonder dat bij dergelijke ingrijpende keuzes de vertwijfeling toeslaat. Is dit wel wat ik wil?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.