07/08-2022
Coen Simon: ‘Wat is de realiteit van een droom nu precies?’
Toen ik na mijn scheiding in therapie ging, kwamen zo nu en dan ook dromen ter sprake. Niet vaak, want ik herinner me mijn dromen maar zelden goed genoeg. Maar één keer had ik een heel heldere die me bijbleef. Het was kort nadat ik samen met mijn broer mijn… Read More
Lea Ypi: ‘Vrijheid is ook een besef van morele plicht’
Politiek filosoof Lea Ypi groeide op in communistisch Albanië. Het wekte haar interesse voor de vraag: wanneer ben je werkelijk vrij?
Sophie van Gool: ‘Laten we het hebben over seksisten’
Sophie van Gool (1991) is econoom en columnist. Ze schreef het boek Waarom vrouwen minder verdienen. En wat we eraan kunnen doen.
‘Veroudering wordt veroorzaakt door DNA-schade’
Een groep Rotterdamse genetici stelt dat ze de centrale oorzaak van veroudering hebben gevonden. Filosoof Tsjalling Swierstra vraagt zich af of ons begrip van veroudering hierdoor gaat veranderen.
Paul van Tongeren: ‘Bestaat het maatschappelijk debat ooit echt?’
Paul van Tongeren is filosoof en Denker des Vaderlands.
Moreel dilemma: mag je schaarse mineralen winnen voor de goede zaak?
Voor de Europese overstap naar duurzame energie zijn nieuwe grondstoffen hard nodig, vaak uit gebieden waar mens en natuur kwetsbaar zijn. Valt de winning van deze schaarse mineralen te rechtvaardigen?
Spoedcursus: Freud over dromen
Sigmund Freud zag dromen als ‘de koninklijke weg naar het onbewuste’. Een spoedcursus over zijn denken over dromen.
Wat dromen ons wél vertellen
De droomwereld is in de filosofie vaak weggezet als misleidend. Terwijl dromen een rijke bron van inzicht vormen, over ons zelf en ons bewustzijn, schrijft Jeroen Hopster. ‘Elke nacht ontstaat er een ander droom-ik.’
Ontwaken uit een stenen slaap
Op zoek naar de betekenis van zijn dromen stuit Coen Simon op de paradoxale bestaansmogelijkheid ervan.
Gerben Bakker: ‘Angst laat ons zien wat van waarde is’
De mens is geneigd om veiligheid te zoeken, maar dat betekent niet dat we ook veilig moeten denken. Filosoof Gerben Bakker pleit voor een betekenisvolle omgang met gevaar.
Miriam Rasch: ‘De herinnering verwart eenvoud met geluk’
Miriam Rasch is essayist en filosoof en verbonden aan de Willem de Kooning Academie.
Friedrich Schelling, de mystieke vrijheidsdenker
Als je de menselijke vrijheid wilt begrijpen, moet je God begrijpen, stelde de Duitse filosoof Friedrich Schelling (1775-1854).
Jurriën Hamer: ‘Een mens heeft geen controle over zijn keuzes’
De vrije wil bestaat niet, volgens filosoof en jurist Jurriën Hamer. ‘Straffen is een uiterste redmiddel, voor wanneer je al het andere hebt geprobeerd.’
Filosofie is makkelijker als je denkt: wat is liefde?
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we je in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: wat is liefde?
Elke Wiss vraagt zich af of hoop inderdaad doet leven
Elke Wiss is praktisch filosoof en stelt hier elke maand vragen bij stellige uitspraken die ze tegenkomt.
De geest als middelpunt
Biograaf Jürgen Kaube verschaft de lezer inzicht in Hegels leven en werk. Hij laat zien dat de grote Duitse idealist lang niet altijd liefdevol was.
Dierenvragen
Wetenschapsfilosoof Vinciane Despret stelt vastgeroeste ideeën over dieren op de proef, en zet ons daarmee aan het denken over de scherpe grens die we trekken tussen mensen en dieren.
De tijd doorbreken
De nieuwe essays van Ton Lemaire zijn zoals altijd mooi en erudiet, maar bevatten voor zijn vaste lezers niet veel nieuws. Toch zetten ze aan het denken, bijvoorbeeld over de mogelijkheid van een ‘goede dictatuur’.
Manon Uphoff: ‘Taal is een construct waar je aan kunt morrelen’
Schrijver Manon Uphoff leerde van Luce Irigaray en Julia Kristeva dat je een taal kunt openbreken om ruimte te maken voor onzegbare dingen.
Uw dagelijkse portie filosofie
Elke dag de beste verhalen over filosofie. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen van Filosofie Magazine.