Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Hoofdactiviteiten


Opening Maand van de Filosofie
vrijdag 30 maart – Rotterdam
16:00 – 18:00
Ger Groot interviewt Bert Keizer
Coen Simon vertelt over zijn nieuwste boek Wachten op geluk

Feest van de Filosofie
zaterdag 31 maart – Leuven
14.00-22.00 uur

Het Feest van de Filosofie staat dit jaar volledig in het teken van “De Ziel”.  Wat kan de ziel nog betekenen in een tijd waarin haast niemand nog gelooft in een vorm van persoonlijke onsterfelijkheid? Kunnen filosofen überhaupt nog belang hechten aan de ziel, nu de wetenschap haar dreigt te reduceren tot een grijze hersenmassa? Met andere woorden: is de ziel geen achterhaald filosofisch concept? Veel zal er natuurlijk afhangen van wat we precies verstaan onder ‘ziel’. En laat dat nu net een interessante filosofische vraag zijn…

Met o.a. de Duitse filosoof Peter Sloterdijk, hersenwetenschapper Dick Swaab, wiskundige en filosoof Jean Paul van Bendegem en Peter Venmans, auteur van Het derde deel van de ziel.
Meer informatie

Wat is wijsheid – de ziel
Dinsdag 3 april – Amsterdam
20:00 uur
Wat is de ziel, hoe verhoudt de ziel zich tot lichaam en geest, is de ziel kenbaar?

Gesprek met Rob Wijnberg, hoofdredacteur van NRC Next; Bert Keizer, filosoof en verpleeghuisarts, en Roel Bentz van den Berg, filosoof, schrijver en programmamaker bij de VPRO. Simone van Saarloos, student filosofie en organisator van de Filosofie Nacht, houdt een column.

O.l.v. journalist Colet van der Ven en tafeldame Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Pianist Wijnand van Klaveren speelt zijn muzikaal commentaar.

Meer informatie

Socrates Wisselbeker – de genomineerden
Donderdag 12 april – Amsterdam
20:00 uur

Op de Filosofie Nacht wordt de Socrates Wisselbeker uitgereikt. 
Aan de vooravond van de prijsuitreiking een uitgebreid gesprek met de vijf genomineerden.
Meer informatie

FilosofieNacht
vrijdag 13 april –  Amsterdam
19.30-02.00 uur

Wat is de ziel? Waar kunnen we haar vinden? Behoort de ziel enkel aan mensen toe? Neurowetenschappen hebben de afgelopen jaren nieuw licht geworpen op menselijk gedrag en de herkomst van complexe emoties. Sommigen verklaarden de ziel zelfs dood. Dit heeft invloed op ethische, politieke en existentiële vraagstukken.
Met Dick Swaab, Bert Keizer, Frédéric Lenoir, Ray Monk e.v.a.
Meer informatie & Tickets

Dag van de Filosofie
zaterdag 21 april – Tilburg
13.00-21.30 uur

'Twee Zielen' is allereerst geïnspireerd op de bekende woorden van Goethe uit zijn Faust 'Zwei Seelen wohnen, ach! in meiner Brust', maar het omhelst méér dan dat. Het thema is opgesplitst in drie subthema’s:
 
1.het moderne individu tussen lichaam en geest
2.verlichting en romantiek
3.universalisme en eigenheid 
 
Tijdens de Dag van de Filosofie worden deze thema's uitgediept door middel van debatten en interviews.
Meer informatie

Nacht van de Filosofie Fryslân 2012
Zaterdag 21 april – Leeuwarden
19.30 – 0.30 uur

In de vijfde editie van de Nacht van de Filosofie zal het gaan over het onbenoembare dat ons met elkaar en de wereld verbindt: de ziel der dingen. Is er werkelijk in alles bezieling te vinden of is de ziel slechts een verzinsel om de leegte in onszelf te maskeren?

Met o.a. Filosoof Jan Hendrik bakker over zijn boek Grond, Marli Huijer, auteur van Ritme. Op zoek naar een terugkerende tijd, schrijver van het Essay van de Maand Bert Keizer en filosoof Jan Bor houdt een lezing  over de plaats die de ziel inneemt in de oosterse filosofie. Verder Bauke Zijlstra, Leeuwarder filosoof en columnist bij de Leeuwarder Courant, met een algemene filosofische verhandeling over het thema ‘De ziel der dingen’ en een soul-dj.
Meer informatie 

 
Filosofisch Festival 'De ziel van Nijmegen'
vrijdag 27 april – Nijmegen
20.00-00.00
Filosofen, kunstenaars en wetenschappers gaan op zoek naar de ziel tijdens dit festival met lezingen, debat, muziek,  film en een feest. In de 2500 jaar die de geschiedenis van de westerse filosofie beslaat, is de ziel al een thema van filosofisch onderzoek. Zijn lichaam en ziel één, of kunnen we ze van elkaar scheiden? Is de ziel sterfelijk, is de ziel rationeel, stuurt de ziel de mens aan, waar houdt de ziel zich precies op, kun je haar waarnemen? Wanneer is iemand bezielt en is dat hetzelfde als bezieling? Hebben alleen mensen een ziel, of hebben dieren ook een ziel? En wat te denken van democratie, kunst, de natuur, muziek?
Meer informatie

Complete agenda voor de Maand van de Filosofie in april