Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

vrijdag 2 mei 2014

IJzeren Lijst 10. De Ethica van Spinoza

Tim Miechels

Benedictus de Spinoza is één van de bekendste Nederlandse filosofen. De zeventiende-eeuwse denker stond in zijn tijd bekend als zeer controversieel. Zo voltooide hij zijn hoofdwerk, de Ethica Ordine Geometrico Demonstrata  (Ethiek volgens een geometrische methode uiteengezet, kort: de Ethica) al in 1675, maar durfde hij het werk op dat moment niet te laten publiceren omdat hij bang was als atheïst vervolgd te worden. De Ethica werd daarom pas na zijn dood in 1677 anoniem gepubliceerd.

De wiskunde zou ons in staat stellen de wereld volledig te verklaren, zo dacht men in de tijd van Spinoza. In de Ethica gaat Spinoza op zoek naar het menselijk geluk en hij doet dit – geheel in de stijl van zijn tijd – volgens de methode van de geometrie. Dit betekent dat hij in de Ethica groots en abstract begint met stellingen over hoe de wereld in elkaar zit, zoals: ‘God handelt uitsluitend krachtens de wetten van zijn eigen natuur’ of: ‘Wanneer zaken niets met elkaar gemeen hebben, kan de ene niet de oorzaak van de andere zijn’. Uit dergelijke stellingen probeert hij dan te deduceren, volgens mathematische methode,  hoe de menselijke ervaring werkt, wat geluk precies is en hoe we dat kunnen bereiken.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden