Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

woensdag 10 oktober 2018

‘De tegenstelling tussen democratische politiek en rechtspraak is schijn’

Maarten Meester
filosoof, literatuurwetenschapper, publicist

'Mag de rechter op de stoel van de politiek zitten?', vragen velen zich af na de Urgenda-uitspraak van het Haagse gerechtshof afgelopen dinsdag. ‘De tegenstelling tussen democratische politiek en rechtspraak is schijn’, zegt jurist Laura Burgers over de uitspraak dat de Nederlandse Staat in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent moet verminderen.
 
U was in de rechtszaal tijdens de uitspraak. Hoe was de sfeer?
'Gespannen. Zelfs bij journalisten zag je spiertjes in gezichten vertrekken. De manier waarop het Hof vonnissen presenteert, droeg zeker bij. Eerst de argumentatie, dan pas de conclusie. Dus eerst erkende het Hof dat klimaatverandering een ernstig probleem is, omdat de Staat en Urgenda het daarover eens zijn. Dat wisten de vele Urgenda-aanhangers in de zaal wel. Daarna stelden de rechters het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) EVRM van toepassing. Een verschil met de rechtbank in 2015. Vervolgens bleek de Staat het EVRM ook te schenden met zijn doel van 20 procent. Na afloop hadden mensen tranen in de ogen. Er werd gelachen en zelfs geapplaudisseerd. Zeer uitzonderlijk.'
 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden