Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2016

Zelfmoord is geen zonde

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maaike Korpershoek

Volgens Camus is er maar één serieus filosofisch probleem: de zelfmoord. In zijn prettig amorele boekje laat filosoof Simon Critchley zien dat de zelfverkozen dood een rationele keuze kan zijn. 

Moeten we leven of sterven? Dit was de vraag die Albert Camus zich in zijn boek De mythe van Sisyphus stelde. Camus heeft zelf nooit kunnen beslissen over het einde van zijn leven: hij verongelukte bij een auto-ongeluk – met het reeds gekochte kaartje van de treinreis die hij eigenlijk zou maken in zijn broekzak. 

Simon Critchley – hoogleraar filosofie aan de New School for Social Research in New York –meent dat Camus hier een fundamentele vraag stelt. Mensen onderscheiden zich door het feit dat ze ervoor kunnen kiezen niet meer te leven. Dit is dan ook het uitgangspunt van zijn boek Gedachten over zelfdoding. Ondanks de dikte van het boek – het beslaat slechts 108 pagina’s – liegt de inhoud er niet om. Critchley, die eerder vooral boeken uitbracht over continentale filosofie, lijkt niet alleen de ideeën van de Frans-continentale traditie te ondersteunen, maar ook hun voorliefde voor complexe zinnen. 

Voor wie hier doorheen weet te lezen, biedt het boek een verrassende nieuwe invalshoek: Critchley benadert de zelfmoordvraag zonder uit te gaan van een moreel of juridisch standpunt. Dit is volgens hem precies waar de meeste beschouwingen de mist in gaan: we zitten vast in een christelijk dogma dat ons vertelt dat het leven een geschenk van God is dat niet opgegeven mag worden. De plek van God is in de huidige tijd weliswaar overgenomen door de maatschappij of de staat, maar de zelfmoord zit nog steeds vast aan hetzelfde impliciete morele oordeel. Critchley toont zich gedurende zijn boek een groot voorstander van de volledig autonome mens die vrij is te beslissen over zijn eigen dood. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.