Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2016

Welkom in het Antropoceen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Peter Sloterdijk over het mogelijke einde van de wereld, en de roep om de wereld te veranderen. ‘We horen een stem die uit de crisis komt.’ 

De Mercedes – het S-type, de topklasse van het Duitse automobielmerk – beweegt zich bijna de hele rit met een flinke snelheid over de linkerbaan. Op de achterbank, met leren bekleding, zetelt Peter Sloterdijk, groot Duits denker. Voorin – naast de chauffeur – zit zijn nieuwe vriendin, die het interview op de achterbank aandachtig volgt. De grapjes van Sloterdijk, die zijn duidelijk voor haar bestemd. 

Gespreksonderwerp: het Antropoceen, het tijdperk waarin overal op aarde de sporen van de mens zichtbaar zijn. Het tijdperk ook waarin de mens niet meer onbekommerd kan verbranden, waarin ons afval niet zomaar meer opgenomen wordt door de aarde. De menselijke afvalstoffen komen in het kwadraat terug naar ons, en bedreigen zelfs het voortbestaan van mens en natuur op aarde – denk aan het broeikaseffect.

Sloterdijk is te gast bij een tweedaagse conferentie over het Antropoceen. Een keur aan internationale filosofen en wetenschappers heeft zich de tweede dag verzameld in een Nijmeegs klooster. Tussen de middag rijdt Sloterdijk terug naar zijn hotel; we spreken elkaar op de heen- en op de terugweg, vóór en na de lunch.

Het Antropoceen is er onmiskenbaar, zegt Sloterdijk, die zelf een hybride auto bezit. ‘Wat wil je ook, als elke dag een stoet van  meer dan 100 miljoen auto’s over de wegen raast, als elke dag in minstens 2 tot 3 miljard huizen op de aardoppervlakte een open vuur wordt aangestoken, als meer dan 100.000 schepen met zware olie over de oceanen varen, als elke dag een luchtvloot van 50.000 vliegtuigen dankzij kerosine de lucht in gaat, als mensen in de gebieden met een gematigd klimaat minstens de helft van het jaar hun woning verwarmen? Dan heb je werkelijk alles gedaan wat nodig is om het broeikaseffect tevoorschijn te roepen.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.