Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
02-12-2016

Marquis de Sade

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Een van de meest controversiele figuren uit de achttiende eeuw is ongetwijfeld Marquis de Sade. Het gedachtegoed van Sade was zelfs zo controversieel dat de term ‘sadisme’ naar zijn naam is bedacht.

Maar wat houdt Sades sadisme in? Het sadistisch genot wordt in ieder geval niet samen met de ander beleefd, maar ten koste van de ander. De lustbeleving is puur egoïstisch. ‘Elk genot verzwakt, als het gedeeld wordt,’ schrijft Sade. Erotiek is voor hem een vorm van macht over de ander. Het kwellen van de ander verhoogt het genot en alle middelen zijn daarbij geoorloofd. ‘Wil men meer genot trekken uit een misdaad, dan moet men de misdaad afschuwelijker maken. Wanneer de misdaad die ik bega, niet het toppunt is van gemeenheid, wreedheid, schurkachtigheid en verraad, voel ik niets meer.’

De personages uit de boeken van Sade zijn dan ook behoorlijk amoreel. Hoe rechtvaardigt de Sade de verdorvenheid van zijn personages?

Omdat de natuur – die regeert middels ziekten, aardbevingen en overstromingen – in essentie misdadig is, heeft de mens het volste recht zijn duistere driften uit te leven. De libertijn die zijn genot najaagt, hoeft zich dus niet aan een zedelijk oordeel te onderwerpen. De ondeugd is een natuurlijk verschijnsel, de deugd is een tegennatuurlijke conventie en wordt in Sades boeken dan ook bestraft.

Wilt u meer lezen over het sadisme van Sade? Lees dan Laten we wat orde in deze orgie brengen (volledig toegankelijk voor leden). 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.