Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
04-08-2016

Ons geheugen bepaalt wie we zijn

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Het geheugen is meer dan een archief voor onze herinneringen, zeggen Filosoof Martin Gessmann en neurobioloog Hannah Monyer in hun boek: het geheugen vormt onze persoonlijkheid.

Monyer en Gessmann menen dat het geheugen grotendeels bepaalt wie we zijn. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat we ons kunnen voorbereiden op de toekomst.

‘Zonder het geheugen, gelokaliseerd in verschillende delen van de hersenen, zouden we niet kunnen voelen, denken of plannen.’

Monyer en Gessmann stellen dat het geheugen helpt om een gelukkig leven te leiden. Hiermee bedoelen ze vooral dat wanneer het geheugen steken laat vallen, de kans op een soepel en gelukkig leven kleiner wordt. Er zouden dan bijvoorbeeld stoornissen als autisme kunnen ontstaan. Als dit geheugen zo belangrijk is, kunnen we het dan niet namaken, om zo volledig inzicht te krijgen in al zijn functies? Is de kunstmatige intelligentie binnenkort in staat een denkende machine te bouwen? Monyer en Gessmann denken van niet.

‘Filosoof en wiskunde Gottfried Wilhelm Leibniz zei het 300 jaar geleden al: als je het concept van een windmolen niet begrijpt, zal een blik op het mechaniek je weinig zeggen.’

Wilt u meer lezen over Het geniale geheugen? Lees dan hier het artikel Ons geheugen is ons de baas (Volledig toegankelijk voor leden). 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.