Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
15-12-2016

Er is geen ‘autochtone’ cultuur

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Hoewel het onderscheid tussen autochtonen en allochtonen nog wordt gehanteerd, lijkt het achterhaald in een dynamische en multiculturele samenleving. De Belgische filosoof Bleri Lleshi wil van eenzijdigheid naar interculturaliteit.

‘Het integratiedebat is ‘geculturaliseerd’: het gaat over loyaliteit van migranten en hun nakomelingen aan ‘onze’ natie en cultuur, en over hoe ‘hun’ waarden botsen met de ‘onze’. Lleshi illustreert dat aan de hand van het begrip ‘burgerschap’. Vroeger stond burgerschap voor een emancipatoir ideaal; een goede burger was een geëngageerde en geïnformeerde burger, die vooral streed voor zeggenschap en gelijke rechten. Iedereen, ongeacht zijn culturele (of religieuze) achtergrond, kon die strijdbare burger zijn. Nu staat burgerschap steeds meer voor een cultureel ideaal. Denk aan de term ‘inburgering’ – allesbehalve een oproep tot emancipatie, maar een oproep tot aanpassing aan de ‘autochtone’ cultuur.’

Volgens Lleshi verbloemt het integratiedebat dat er in feite helemaal geen homogene, originele, overzichtelijke ‘autochtone’ cultuur is. Hij stelt dat het debat ertoe dient om de worsteling met onze eigen culturele identiteit toe te dekken.

‘Durven we de ‘nieuwkomer’ wel te ontmoeten, of gebruiken we hem vooral om onze eigen verwarring toe te dekken? Lleshi beschrijft aan de hand van de filosoof Hans-Georg Gadamer over hoe zo’n ontmoeting eruit zou kunnen zien. Volgens Gadamer begint zo’n ontmoeting vooral met durf. We moeten bereid zijn om tijdens zo’n ontmoeting (met een ‘ander’, zoals Gadamer dat noemt) onszelf op het spel te zetten. Onze vooroordelen, stereotypes of angsten onder ogen durven zien. Gadamer gaat zover om als uitgangspunt te stellen ‘dat de ander gelijk kan hebben’. Iemand die bijvoorbeeld hoofddoekjes per definitie onderdrukkend vindt, wil niet luisteren naar moslima’s die anders beweren.’

Lleshi hoopt dat we de ruimte scheppen om met en naast elkaar te kunnen samenleven. Lees verder in het artikel Is iedereen verantwoordelijk voor zijn lot? (volledig toegankelijk voor leden).

Verder lezen?U heeft geen toegang tot dit artikel, omdat u niet bent ingelogd. Log eerst in en probeer het dan opnieuw. Heeft u nog geen inlogcode? Ga dan naar registreren. Let op! Artikelen uit het actuele nummer zijn ook voor ingelogde gebruikers nog niet te raadplegen.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.