Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2016

Bernard Stiegler: ‘De mens is een probleem voor de mens geworden’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Bernard Stiegler over de chaos die de wereld bedreigt (‘De mens vernietigt de voorwaarden voor zijn eigen bestaan’), en de uitweg die we juist in die nieuwe chaos kunnen vinden. 

Nee, ik ben niet tevreden met mijn antwoord. Als ik nog iets beters bedenk, stuur ik u een mail.’ De uitspraak typeert Bernard Stiegler: zijn oprechte poging om een zinvolle bijdrage te leveren – aan de wereld, maar net zo goed aan het leven van een enkel individu. Dat is ook de inzet van zijn werk als techniekfilosoof aan het Centre Pompidou in Parijs – waar hij directeur is van het door hem opgerichte Institut de recherche et d’innovation – en zeker ook van zijn filosofieschool Pharmakon in het Franse plaatsje Epineuil-le-Fleuriel, waar iedereen gratis lessen kan volgen (dit jaar gaat het over ‘weer leren leven in de tijd van het Antropoceen’).

 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.