Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2016

Bas Haring: ‘Het kapitalisme is zo slecht nog niet’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Martijn Meijer
Filosoof, schrijver


Zijn studie naar de economie heeft Bas Haring veel geleerd over mens en moraal. ‘Praten over wat van waarde is, is vrijblijvend. Gedrag, zoals geld betalen, laat zien wat we werkelijk van waarde vinden.’

 
Lang heeft Bas Haring (1968) naïeve ideeën over economie gehad, vertelt hij in de tuin bij zijn huis in Ransdorp. ‘Op de middelbare school had ik een sticker met “Weg met het kapitalisme” op mijn agenda. Zonder dat ik toen precies begreep wat kapitalisme was. Als je er nog eens beter over nadenkt, moet je zulke oordelen nuanceren.’ Dat is dan ook wat Haring doet in zijn nieuwe boek, Waarom cola duurder is dan melk. Een filosoof over economische zaken onderzoek doen om erachter te komen hoe economie echt in elkaar steekt. Daarom heeft hij gedurende twee jaar colleges economie gevolgd in Amsterdam, Rotterdam en Londen, en tientallen boeken over het onderwerp gelezen.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.