Filosoof in de keuken

Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’ Lees verder

Damon Young

Hoe kunnen we nog een aandachtig leven leiden als we voortdurend worden afgeleid door de nieuwste technologieën? In Afgeleid geeft Damon Young antwoord op de vraag hoe we het juiste levensritme kunnen vinden. Lees hier een voorpublicatie.

Topprioriteit

'Wat stelt de kenniseconomie voor als de dragers van die kennis nooit hebben leren denken?', vraagt hoofdredacteur Daan Roovers zich af na de bezuinigingen op filosofie aan de Nederlandse universiteiten.  ‘Wat is er toch aan de hand in...

Volwassen worden volgens Kant

Als je je maar één regel kunt herinneren die Kant heeft geschreven, is dat waarschijnlijk de eerste zin van “Wat is Verlichting?”: Verlichting is de bevrijding van de mensheid uit haar zelfverkozen onvolwassenheid. Het essay is veel beter leesbaar...

Waarom martelen verkeerd is

Volgens redacteur Leon Heuts is er een overeenkomst tussen martelen en verkrachting: wie het overkomt, voelt zich verraden door zijn eigen lichaam. Als zelfbeschikking de belangrijkste waarde is van een rechtsstaat, dan is martelen de grootste...

Video: Eten met Ottolenghi

Je bent wat je eet. Maar is een receptenboek dan ook een soort wereldbeschouwing? Voedsel is in ieder geval meer dan alleen een middel om in leven te blijven. Een verbeelding van voedsel.     Bekijk hier ons nieuwe nummer over eten.

Word lid!

Word vandaag nog lid van filosofie.nl. Klik hier voor de mogelijkheden. 

Wijsgerig Perspectief

Op het internet lange verhalen lezen over Albert Camus of Plato, kan dat? Filosofie.nl gelooft er in, en voegt Wijsgerig Perspectief toe aan het digitale platform.