Second thoughts
Second thoughts

Ouder worden

Dohmen

klik om een oordeel te geven!
‘Beste Daan, Ik word 40 dit jaar en jij ook. Met het gegeven dat ik mij “in mijn kracht voel” (..) wil ik een fotoboek maken van veertig vrouwen van 40’, aldus een enthousiaste e-mail die ik een aantal maanden geleden kreeg. In de kracht van je leven rond je 40ste – dat is een heel recente ervaring. 150 jaar geleden zou je rond die leeftijd aan je oude dag beginnen, maar tegenwoordig mag ik me verheugen in het feit dat ik – normaalgesproken – amper op de helft ben. In 150 jaar tijd is onze levensverwachting verdubbeld!
Die spectaculaire toename heeft natuurlijk grote consequenties en er wordt dan ook veel gedacht en gesproken over alle medische aspecten (rollators, chronische ziekten), over de economische (kunnen we de AOW nog wel betalen voor zo veel ouderen?) en demografische gevolgen (wie werkt er straks nog in de vergrijsde samenleving?). Maar dat wij veel ouder worden leidt natuurlijk ook tot existentiële vragen: want hoe doe je dat, goed ouder worden? Is het een kwestie van zo lang mogelijk jong en kwiek proberen te blijven, of kent elke levensfase juist zijn eigen verdienste?
In De kunst van het ouder worden hebben de filosofen Joep Dohmen en Jan Baars teksten uit de geschiedenis van de filosofie verzameld over ouder worden. Luister naar de radiobespreking van het boek voor Vpro's boekenpanel Net Uit (radio 1, 14 april).

PS Het boek over vrouwen van 40 verschijnt eind mei onder de titel Veertig vrouwen van 40.

Reacties