Roddel of waar?

roddel, epstein, gossip, adler, waarheid

klik om een oordeel te geven!
De filosoof Alcibiades was ongelooflijk aantrekkelijk. Hij verleidde met grote regelmaat zowel mannen als vrouwen. Het gerucht gaat dat de aantrekkelijke spierbundel zijn goddelijke lichaam ter erotische consumptie aan Socrates aanbood, op de avond dat de beroemde dialoog met Plato, het Symposium, zou hebben plaatsgevonden. Socrates wees hem af.

De gebeurtenis wordt door de Amerikaanse schrijver Joseph Epstein geboekstaafd als de eerste grootschalige publieke roddel in de geschiedenis. In zijn boek Gossip. The Untrivial Pursuit (2008) probeert hij de stokoude behoefte te ontrafelen om over de scandaleuze affaires van anderen te praten. Ik las Epsteins boek omdat ik stuitte op wat misschien voorzichtig op het begin lijkt van een trend: de besmeurde schrijft terug! (We hebben een woord voor roddelaar, maar hoe heet eigenlijk iemand over wie geroddeld wordt? De beroddelde?)

Zowel Gordon als Sander van den Eeden, de ex-echtgenoot van Trijntje Oosterhuis, wilde het beeld corrigeren dat van hen geschetst was in nrc.next. Ze schreven open brieven waarin ze stelden dat ze teleurgesteld waren dat een kwaliteitskrant ruimte bood voor roddel en achterklap zonder de feiten te controleren. Van den Eeden schreef dat hij tijdens zijn huwelijkse leven trouw was geweest. Gordon wilde niet neergezet worden als onder meer een ‘vlaflip’.

De filosoof Mortimer J. Adler zei ooit: ‘Ik haat roddel, maar ik houd van de waarheid.’ De relatie tussen roddel en waarheid is een ingewikkelde. Ik heb geen idee of Van den Eeden de waarheid spreekt in zijn brief – we hebben eerder mannen publiekelijk horen ontkennen dat ze er zekere relaties op na hielden. Maar dat roddels reputaties kunnen verwoesten is zeker. Gordon en Van den Eeden leggen een intrigerende kwestie op tafel: wanneer wordt journalistiek (of columnistiek) de handlanger van roddel?

Wat mij inneemt voor Gordon en Van den Eeden is dat zij zich verzetten tegen de op hen gerichte destructie. De beroddelde writes and strikes back! Epstein ontpopt zich overigens als een misogyn mannetje in zijn roddelboek. Met groot genoegen dist hij de ene na de andere roddel over met name vrouwen op. Toen Epstein een eredoctoraat kreeg, zo schrijft hij, bevond zich in het publiek een beroemde documentairemaker. Die had een bijzonder mooie jonge vrouw aan zijn zijde. Epstein fluisterde tegen een zeer hooggeplaatste universiteitsbestuurder naast hem dat de vrouw oogverblindend was. ‘Benijd hem niet’, antwoordde deze. ‘Hij heeft tien jaar met Simone de Beauvoir moeten slapen.’ De malicieuzen, dat zijn bij Epstein altijd de anderen. Kon Beauvoir maar iets terugschrijven.

Op de hoogte blijven van filosofie? Neem nu 3 nummers Filosofie Magazine voor maar € 15,95 en ontvang gratis de Filosofie Scheurkalender 2013 (toezending stopt automatisch)

Reacties

Er is geen waarheid. De waarheid die echtelieden al proberen te achterhalen wordt gekleurd door perceptie, verwachtingen, gevoelens, gedachten en ga zo maar door. Laat staan dat een buitenstaander daar ook een oordeel over heeft, ook zo gekleurd. Roddel is leuk, zolang je daarmee niemand kwetst en het niet serieus neemt.

Magda Pattiiha op 20-11-2012 om 19:15