Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2020

De onwijze weg

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Hoe absurd en onrechtvaardig het leven ook kan zijn, de Mesopotamische beschaving had er een antwoord op. Verzaak de wereld en keer gelouterd terug.

Wat is wijsheid? Geen vraag was tekenender, maar ook kwellender voor de beschavingen tussen de Tigris en de Eufraat, een gebied dat ooit bekendstond onder de naam Mesopotamië – tegenwoordig kennen we het als Irak. Schriftgeleerden in steden als Babylon en Ninive griften de antwoorden op die vraag met riethalmen in kleitabletten, vanaf 2600 v.Chr. tot het eind van de Mesopotamische beschaving tegen het begin van onze jaartelling. De antwoorden hadden vaak de vorm van een verhaal, waarvan het Gilgamesj-epos het beroemdste en ook het meest aangrijpende is. Maar er zijn meer voorbeelden: korte spreuken, gedichten en tweegesprekken die doen denken aan de latere filosofische dialogen in het oude Griekenland.

Nog steeds worden er kleitabletten gevonden tussen de Tigris en de Eufraat. Uit de duizenden tabletten die intussen zijn opgegraven, blijkt dat de antwoorden op die vraag naar wijsheid uiteenlopen, maar dat ze zich wel allemaal proberen te verhouden tot een kwestie: de ijdelheid van het leven. Wijsheid betekent voor de Mesopotamiërs: goed leven ondanks de wetenschap dat het leven eindig is. Doorleven, terwijl de dood zich in dat leven al aankondigt door het langzame verval van het eigen lichaam, door levensbedreigende ziektes en plagen.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.