Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2019

Met yoga meer mens

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jannah Loontjens
Essayist

Jannah Loontjens leest bij Luce Irigaray dat yoga ons kan helpen het contact met ons lichaam te herstellen. Toch gaat de verheerlijking van het oosterse denken Loontjens te ver.

Lange tijd nam ik wekelijks yogalessen. Elke keer kwam het moment waarop we liggend op onze rug, in de ‘savasanahouding’, onze gedachten moesten loslaten. Ik vond dat lastig. Sterker nog, het was alsof de poging om mijn gedachten los te laten, mijn denken juist een slinger gaf. ‘Waaraan dacht ik nou eigenlijk net?’ vroeg ik me af. ‘Kan ik mijn gedachten wel laten gaan als ik niet weet wat ik laat gaan? Nu richt ik me op het loslaten, maar dat is toch eigenlijk ook een vorm van denken?’ Et cetera. Er is mij wel gezegd dat ik te veel in mijn hoofd zit. Misschien is dat een typisch westerse kwaal, begin ik te denken als ik het boek Tussen Oost en West van Luce Irigaray lees.

Volgens de Franse psychoanalytica en filosoof Irigaray worden wij in het Westen te veel door de ratio geleid en zijn we het contact met ons lichaam en onze adem kwijt. Dit leidt tot veel problemen, zelfs klimaatverandering en economische ongelijkheid komen voort uit het verlies van contact met het lichaam, meent Irigaray. Om de balans te herstellen tussen mens en natuur zouden we meer naar oosterse denkwijzen moeten luisteren: oosterse cultuur en yoga-oefeningen kunnen ons leren op een vloeiendere, beweeglijkere wijze te denken. Al voel ik enige scepsis bij de idealisering van het Oosten, ik vermoed dat er een kern van waarheid in haar denken schuilt.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.