Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2019

De psychopaat: wereldleider of ideologisch construct?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Maurice van Turnhout

De top van het bedrijfsleven, de politiek, maar ook de amusementswereld bestaat uit rasechte psychopaten, beweren sommige psychologen. Dat zou komen door ons ‘neoliberale systeem’ waarbinnen zij automatisch komen bovendrijven. Daar valt veel tegenin te brengen.


Beeld: Zeeloot

Hij is slim, charmant, zelf­-verzekerd en assertief. Maar ook meedogenloos en gewetenloos. De psychopaat. In films en boeken is hij doorgaans een levensgevaarlijke gek of crimineel, zoals Hannibal Lecter in The Silence of the Lambs. Ook in de echte boevenwereld zouden veel van zulke types rondlopen. De bekendste is zonder twijfel Willem Holleeder. Maar ook Joran van der Sloot wordt vaak genoemd.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.