Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2019

Michel Serres: ‘Filosofen zijn de huisartsen van het cognitieve’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Martin Legros

Vertaling: Bruno Roussel

Waar houdt de filosofie zich mee bezig? Met alles, meende de onlangs overleden Franse filosoof Michel Serres. Met wetenschappen, met het lichaam, met de wereld, met bloemen, met de wolven en de lammetjes.


Beeld: Hollandse Hoogte

In Éloge de la philosophie en langue française (Fayard, 1995) stelt Michel Serres een eenvoudige, maar diepgaande vraag: ‘Waar ben ik nu, ik die denk?’ Het is een vraag die de filosoof ertoe brengt een soort geografie van het brein uit te werken, waar ideeën als plattegronden zijn, die ons toelaten de weg te vinden in het labyrint van het leven. Maar opgelet, waarschuwt Serres: laten we niet gaan geloven, zoals Descartes, dat een eenvoudige en evidente methode, het volgen van een rechte lijn bijvoorbeeld, voldoende is om onze weg uit te stippelen. Hoe vinden we dan wel de weg? Dat is de vraag die we hem enige tijd geleden stelden, midden in het Parijse Bois de Vincennes. Tussen de bomen, het struikgewas en langs kronkelende paden, gaf de filosoof ons een belangrijke les in oriëntatie.

 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.