Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
07-08-2019

Vraag het Margit: wat zijn principes?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Filosofisch practicus Margit Vegter beantwoordt jouw levensvragen. Niet om met definitieve antwoorden te komen, maar om helderheid te scheppen in de manier waarop we denken. Vandaag de vraag: ‘Wat zijn principes?’
 

Beste Margit,
 
Inmiddels eet ik al een paar jaar vegetarisch en mijn vriendin doet inmiddels ook mee. Maar niet al mijn ‘huisgenoten’ doen mee: we hebben een hond en een kat, die ik gewoon honden- en kattenvoer en dus vlees geef.
 
Zelf had ik daar niet eens echt bij stilgestaan, maar mijn vriendin vroeg me een tijdje terug waarom ik voor mijn huisdieren een uitzondering maak en die vraag laat me niet los. Voor ‘beter’ voer heb ik helaas geen geld en ik twijfel of dat de oplossing zou zijn. Moet ik mijn eigen principes ook aan mijn huisdieren ‘opleggen’?
 
Hartelijke groet,
 
Peter

  

Beste Peter,
 
Je vraag geeft mij de indruk dat je bewust keuzes maakt in je leven. Zo heb je er een paar jaar geleden voor gekozen om vegetarisch te eten en nu onderzoek je hoe jouw principes zich verhouden tot je huisdieren. Mooi hoor!
 
Om over je huidige vraag na te kunnen denken, moet je eerst weten wat de afzonderlijke begrippen uit je vraag betekenen. De reden hiervoor is dat je anders niet weet wat je vraag precies is. Wanneer je er dan over na probeert te denken, zal je zien dat je aandacht wel uitgaat naar je vraag, maar dat je niet verder komt. Je cirkelt om je vraag heen of de vraag laat je niet los, zoals jij het zelf beschrijft. Maar je wordt er niet wijzer op.
 
Het onderzoeken van een of meerdere begrippen uit je vraag, kan je ook meer inzicht geven over de vraag in zijn geheel. Welk begrip zou jij met je huidige vraag kunnen beginnen te onderzoeken?
 
Mijn aandacht werd meteen getrokken door het begrip ‘principes’. Je kunt beginnen je af te vragen wat principes nu precies zijn. En je kunt je nog meer afvragen over dit begrip. Moet je iets met principes? Kan je een principe opleggen? Bij deze vragen gaat het dus niet over het specifieke principe dat jou momenteel bezighoudt, maar over het begrip principe in algemene zin.
 
Ik heb verschillende suggesties die je op weg kunnen helpen bij het onderzoeken van dit begrip. Je kunt de vraag ‘Wat is een principe?’ opschrijven en op een plek leggen of hangen waar je de vraag vaak tegenkomt. Bijvoorbeeld op je koelkast, op je nachtkastje of in je portemonnee. Op die manier kom je de vraag vaak tegen en kun je er regelmatig over nadenken.
 
Het kan ook helpen om je gedachten over de vraag op te schrijven. Ik heb altijd een opschrijfboek bij mij waarin ik nieuwe ideeën over een vraag opschrijf. Wanneer ik dit boekje op een later moment dan weer opensla, krijg ik daar weer nieuwe vragen bij. Zodoende verken ik mijn vraag en het begrip steeds verder.
 
Ook kan het helpen om te weten wat andere mensen over het begrip denken. Bijvoorbeeld door iets over het begrip te lezen of om de vraag aan mensen in je omgeving te stellen. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf telkens afvraagt wat je zelf denkt en je wat een ander denkt niet klakkeloos overneemt. Klakkeloos overnemen is immers geen nadenken.
 
En dan terug naar je vraag! Nadat je het begrip hebt onderzocht, kun je met een definitie waar je tevreden over bent je oorspronkelijke vraag opnieuw onderzoeken. Kijk dan of het begrip daar nog steeds op zijn plek is. Zijn het inderdaad principes waarvan je je afvraagt of je deze je huisdieren moet opleggen?
 
Als dat het geval is en je nu beter weet wat een principe is, kun je kijken of je daarmee ook een antwoord op de vraag in zijn geheel hebt. Maar misschien moet je ook daarvoor eerst nog een of meerdere andere begrippen uit de vraag onderzoeken.
 
Het kan ook zijn dat je erachter komt dat je oorspronkelijke vraag niet meer klopt. Vraag jezelf dan af wat je vraag nu wél is.
 
Maar daarmee lopen we op de zaken vooruit. Eerst maar eens je nieuwe vraag onderzoeken: wat is een principe?
 
Ik wens je heel veel succes en plezier met het onderzoeken van je vraag!
 
Hartelijke groet,
 
Margit

  
Zit jij ook met een prangende vraag? Stuur deze dan naar filomag@veenmedia.nl o.v.v. 'Vraag het Margit', samen met een korte omschrijving van je situatie en wie weet wordt jouw vraag door Margit beantwoord.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.