Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2019

Twee bekers koffie in gesprek: Eerlijke koffie maakt de wereld niet beter

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

De wereld verbeteren is niet makkelijk, maar gelukkig kunnen we iets doen door zo bewust mogelijk te consumeren. Of zijn we hypocriet? Twee verantwoorde kopjes koffie zijn het er nog niet over eens.

Een Starbucks-filiaal, ochtend
Een cappuccino en een latte macchiato staan klaar voor degenen die ze besteld hebben. Een barista heeft met de hand hun namen op de bekers gekrabbeld: ANNA en JIM. Nu roept een ander personeelslid hun namen door de zaak, maar niemand reageert.


ANNA
Het gaat gebeuren, ik voel het: we gaan gedronken worden. Het is heftig, maar het troost me dat ik weet dat ik het doe voor een betere wereld.

JIM
Waar heb je het over?

ANNA
Over ons lot. Wij worden opgeofferd, maar na onze dood zal de wereld een beetje minder onrechtvaardig en vervuild zijn.

JIM
Na onze dood zullen degenen die ons gedronken hebben zich heel kort extra wakker voelen, zodat ze even extra hard kunnen werken. Dat is alles wat wij aan de wereld veranderen, lief heilig boontje. Als de cafeïne in hun bloed is uitgewerkt, is ook onze invloed voorbij.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.