Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2018

Twee afgedankte hoofdkussens over spijt en schuld

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

Moet je zelf schuldig zijn om spijt te voelen? Kun je je schuldig voelen over iets waar je niks aan kunt doen? Twee afgedankte hoofdkussens van memory foam zijn het er nog niet over eens. 

Vuilnisbelt nabij Rotterdam, vroeg in de ochtend. 

RÖLLEKA en EMMA, twee stralend witte hoofdkussens van memory foam, liggen zwijgend boven op een stinkende berg vuilniszakken en grofvuil in de winterse ochtendzon. De vrachtwagens die de afvalberg aanvullen maken doordringende geluiden, net als de grijparmen die tonnen afval verplaatsen in de richting van een verbrandingsoven.

RÖLLEKA
Ik weet alles nog. De ruzies, de slapeloze nachten, de seks.

EMMA
Hou toch op.

RÖLLEKA
Hoe zwaar zijn vermoeide hoofd uiteindelijk bewegingsloos in me drukte na zo’n bad trip van een nacht. En hoe hij dan toch weer met nekpijn opstond.

EMMA
Laat het los. Zie je niet waar we zijn? Het is afgelopen. Einde oefening.

RÖLLEKA
Dat kan ik niet. Ik mis ze en ik heb spijt – spijt als traagschuim in mijn lijf.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.