Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
27-07-2018

Filosofisch liefdesadvies: Epictetus

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bram Galenkamp

Lieve Epictetus,

Ik probeer al een tijdje een collega van me te versieren. Maar hij ziet me helemaal niet staan. Of eigenlijk is het nog erger: hij flirt met allerlei vrouwen, maar mij negeert hij. Ik word er wanhopig van, want hij is zo leuk en knap – ik wil zo graag met hem daten! Daarom schrijf ik u, lieve Epictetus, want u weet zoveel over emoties en u weet dus vast ook hoe het kan dat al mijn pogingen mislukken. En dus vast ook wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat hij me wél ziet staan.

Een gefrustreerde,

Noah

Beste Noah,

Bedankt voor je persoonlijke brief – ik begrijp dat je daar mee zit. Maar: dat je daarmee zit, is je eigen schuld. Want mensen raken niet van streek door de gebeurtenissen, maar door de manier waarop ze tegen die gebeurtenissen aankijken. Je bent niet gekwetst door wat je collega doet, maar door je eigen opvattingen, die je zijn gedrag als beledigend doen voorkomen. Op je eigen opvattingen heb je invloed, op wat hij doet niet. Leer dat te omarmen, want er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt. Natuurlijk is het jammer dat hij je negeert, maar het is zoals het is.

Eigenlijk moet je je afvragen of je überhaupt wel een relatie moet willen. Je kan beter leren tevreden te zijn met wat je wel – en niet – hebt. Maar als je tóch iemand wil versieren, oefen jezelf dan in het loslaten door je het slechtst mogelijke scenario in te beelden. Zelf had ik bijvoorbeeld ooit een mooie lamp, maar die is gestolen. En ik snap die dief wel: het was immers een mooie lamp. Dus kocht ik de volgende dag een minder mooie lamp. Zoiets zou jij ook moeten doen. Als hij echt zo knap is, is het niet zo gek dat iemand die knapper is dan jij er met hem vandoor gaat. En dat is niet erg. Dan kun je zelf gewoon een minder knap persoon versieren. Als je niet meedoet aan wedstrijden die je niet kan winnen, kun je onoverwinnelijk zijn.

Epictetus

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.