Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
20-07-2018

Filosofisch liefdesadvies: Kierkegaard

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bram Galenkamp

Lieve Søren,

Mijn vriendin en ik zijn alweer een tijdje samen en dat is soms te merken. Ik vind haar leuk, maar het vuur ontbreekt soms. Toch ben ik vaak heel blij met onze relatie en daar probeer ik me dan maar aan vast te houden. Maar ik wil ook zo graag weten waar het heengaat, want nu durf ik me niet echt te binden. Steeds meer mensen vragen of we niet een keer willen gaan samenwonen (of zelfs trouwen), en ik vraag me dan steeds af of ik dat moet doen, of dat dit juist het moment is dat ik moet toegeven dat ze misschien niet de ware is. U heeft zo veel over liefde geschreven en worstelde er zelf ook mee; vertelt u mij alstublieft wat ik moet doen, want ik kom er niet uit!

Een vertwijfelde,

George

Beste George,

Je openhartige brief heeft me geraakt. En een beetje verbaasd. Ik kan je immers helemaal niet adviseren, want het leven is geen probleem dat moet worden opgelost, maar een werkelijkheid die moet worden beleefd. Vraag me daarom niet om advies, maar leef! Veel mensen komen aan hun levenswijsheid als schooljongens, die het antwoord uit hun rekenboekje overschrijven zonder de berekening te hebben uitgevoerd. Zulke verstandigheid is niet veel zaaks – verstandigheid is datgene waarmee men zich buiten alle moeilijkheden en beslissingen houdt.

Het probleem is simpel: als je trouwt, krijg je spijt; als je niet trouwt, krijg je ook spijt. Maar dat is geen reden tot vertwijfeling. Probeer je nergens aan vast te klampen. Waag de sprong, de vertwijfeling uit en het absurde in! Je kan net zo goed het ene als het andere doen en je kan dus niet kiezen. Maar je moet wel kiezen, en dat is de absurditeit die je moet accepteren. Aanvaard dat je niet kan kiezen en toch moet handelen, want het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd. Geef alles op, dan krijg je misschien juist dankzij de absurditeit van het leven alles terug. Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen, maar niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen. Wat je dan precies moet doen? Ik heb geen flauw idee; maar omarm de absurditeit!

Søren
PS Als je de sprong niet aandurft, kun je altijd nog doen wat ik ook gedaan heb: je relatie verbreken en voor altijd single blijven.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.