Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2018

Kan er te veel empathie zijn?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ignaas Devisch

Hoe komt het dat we als mens perfect in staat zijn om én panda’s te knuffelen én niet om te kijken naar honderden vluchtelingen die aan het verdrinken zijn? Ignaas Devisch gaat in op het gevaar van het overbelasten van onze empathie.
 
sinds een goed decennium is empathie aan een opmars bezig: van het knuffelen van panda’s, het steunen van goede doelen tot de warmte van Serious Request, aan empathie lijken alleen maar positieve zaken verbonden. Zowel Barack Obama als Jesse Klaver roept ertoe op, samen met vele anderen. Hoe meer empathie, hoe beter?

Hoog tijd om ons beeld bij te stellen, want in tegenstelling tot wat velen denken, kent empathie niet alleen een aantal beperkingen. Er is ook een keerzijde aan verbonden: wie empathie overvraagt, dreigt het positieve gevoel te laten omslaan in woede en verontwaardiging, of tot een nog meer selectieve inzet van onze gevoelens voor het leed van anderen. Want dat is minstens opvallend aan empathie: we zijn als mens perfect in staat om én panda’s te knuffelen én niet om te kijken naar honderden vluchtelingen die op datzelfde ogenblik aan het verdrinken zijn op de Middellandse Zee. Vandaar mijn vraag: wat zijn de voor- en nadelen van empathie en hoe komt het dat we dit geleidelijk aan zijn gaan beschouwen als het middel om alle sociale problemen op te lossen?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.