Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2018

De estafette: ‘Neutrale’ systemen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Willemine Willems

In een open brief uit 2015 waarschuwen Stephen Hawking, Elon Musk en 4.000 andere onderzoekers in de kunstmatige intelligentie voor de gevaren van auto­nome wapens: ‘Het is een kwestie van tijd totdat ze op zullen duiken op de zwarte markt, in de handen van terroristen, dictators die de inwoners van hun land onderdrukken en van krijgsheren die etnische zuiveringen plegen.’ Dit jaar kwamen Musk en Hawking in de publiciteit met een lijst van 23 principes: trans­parantie, menselijke waardigheid, veiligheid, verantwoordelijkheid, privacy, menselijke con­trole, algemeen welzijn etc. Want als ‘de voort­gaande ontwikkeling’ van kunstmatige intelli­gentie zich laat leiden door deze principes, dan zal ‘het fantastische mogelijkheden bieden om de komende decennia en eeuwen mensen te helpen zichzelf te verwezenlijken’.

Hawkings en Musks uitspraken vertegen­woordigen een visie op techniek waarbij mens en machine twee geïsoleerde krachten zijn, waarvan de tweede de wereld waarin de eerste leeft in hoge mate vormgeeft. Dit wordt ook wel ‘technologisch determinisme’ genoemd. De optimisten die onder deze noemer vallen, zien vooral de potentie van technologie om de mensheid verder te helpen. Het systeem zelf is neutraal. Rampen of problemen zijn het gevolg van misbruik. Zolang de ontwikkelaars zich aan de genoemde principes houden, blijft mis­bruik buiten de deur.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.